VILLÁNYKÖVESD vagyok

Villány, pontosabban Villánykövesd vagyok… a villányi borvidék része, Villány nyugati szomszédja, a környék híres három-szintes pincesorának birtokosa. Villány a pezsgő város, Kövesd a közeli és nyugodt “kistestvér”. Szállásnak éppen tökéletes hely! És a Flórián Vendégház éppen ezen a tökéletes helyen… Tovább olvasom:

…várja nagy szeretettel régi és új Vendégeit!

Mert reméljük, oldalunkkal sikerül felkeltenünk érdeklődését, s nézegetve galériánkat, a képek is meggyőzik arról, hogy érdemes ellátogatnia hozzánk!

DSC_0063

Ha kíváncsi részletesebben is a környékre, s annak nevezetességeire, álljon itt néhány adat, amit többek közt a sikloskisterseg.hu ill. a villanyiborvidek.hu oldalakról kölcsönöztünk:

Villánykövesd település elhelyezkedése: Villánykövesdet Baranya megyében, annak déli részén, a Villányi hegység lábánál, a Fekete-hegy keleti oldalán találjuk. Siklóstól 13 km-re, Pécstől 30 km-re fekszik. A település a Villány-Siklós Borút kiemelkedően szép állomása. A villányi borvidék mintegy 2000 hektáros területén a kedvező mikroklímának, a sok napsütésnek és a jó talajadottságoknak köszönhetően évezredes hagyományai vannak a szőlő és bortermelésnek, de a hegység déli, melegfekvésű lejtőin kiváló zamatú gyümölcsfajták is teremnek. Az első szőlőket még a rómaiak ültették és a térség gazdasági életének a XVIII. század óta egyik legfontosabb ágazata a szőlőművelés. A XIX. század végén Franciaországból származó berlandieri szőlőmagvakból csemetenevelés, oltványtermesztés kezdődött meg, és a múlt század közepétől borászati szakemberek képzésével is foglalkoznak. 1994-ben itt alakult meg hazánk első borútja, a 30 km hosszú Villány-Siklós Borút. Villány és Villánykövesd térségében a vörösborok a leghíresebbek.

Villánykövesd település története: Villánykövesd területe már az időszámításunk előtti III. évezredben is lakott volt. 1290-ből származó írásos forrásokban Kuestd, majd két évszázad múlva, egy 1436-ból származó okmányban már Kwesd néven szerepel. Az Árpád-korban a községet magyarok lakták, főbirtokosa a Siklóssy-család volt. A török időkben az elnéptelenedő faluba szerbek telepedtek be, uraik a Zrínyiek voltak. A falu az 1750-es években fokozatosan elnémetesedett. A betelepült németek alapos szakismeret birtokában erőteljesen a szőlőtermelés felé fordultak. A község a bólyi uradalom egyik legjelentősebb szőlőterületévé vált. Az oltványok eljutottak még Burgerlandba is. A II. világháborút követő ki- és betelepítések a községet is érintették, magyarok Debrecen környékéről, illetve a Felvidékről érkeztek. Ennek ellenére az itt maradt lakosság szokásait, életvitelét, kultúráját a mai napig megőrizte.

Villánykövesd település nevezetességei: Az utazó számára már messziről elárulja a domboldalon két, helyenként három utcaszinten elhelyezkedő, 57 egymáshoz szorosan tapadó pincéből álló pincesor, hogy nagy hagyományú szőlővidéken jár. A műemlékileg védett együttes párját ritkító építészeti érdekesség, különleges fotótéma. Innen letekintve tárul elénk a 2 hektárnyi nagyságú park, melyben a gyerekek örömét szolgáló játszótér található. A település másik kiemelkedő látványossága az egykori földesúrról elnevezett Batthyány-féle nagypince, az úgynevezett „borkatedrális”, mely ma a villányi termelőszövetkezet tulajdonában van. A barokk pincearchitektúra lenyűgöző látványa valóban egy katedrálisra emlékeztet. Az itt található fahordók 4000 hektoliter bor tárolására alkalmasak. Szeptember második felében a világviszonylatban is egyre ismertebb és népszerűbb Pécsi Nemzetközi Bordal Fesztivál nyitóünnepélyét már évek óta itt rendezik meg. Villánykövesd népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a falunkban rendezendő fesztiválok sora egyre növekszik. A 2017-ben immár 10. alkalommal megrendezett Ördögkatlan fesztivál egyik kiemelt helyszíne Villánykövesd, rengeteg programmal, koncerttel és természetesen sok-sok borral várjuk a falunkba látogató ilyenkor több tízezer embert. Öt napon keresztül igazi borvidéki fesztiválélményt kap mindenki, aki ellátogat Villánykövesdre az Ördögkatlan fesztivál alatt, mely minden évben augusztus első hétvégéjéhez kapcsolódva kerül megrendezésre. Tipp: a fesztiválra érdemes hónapokkal korábban lefoglalni a szállásokat, mert az utóbbi években egyre népszerűbb Ördögkatlan fesztiválra a tapasztalatok szerint már júniusban lehetetlen környékbeli szállást találni!

2023. tavaszán a szeretlekmagyarország.hu gyönyörű kis falunkat is megtisztelte egy ismertetővel, melyet ajánlunk minden érdeklődőnek, aki szeretne ellátogatni hozzánk, Villánykövesdre.